Remote of Cloud?

|

March 1, 2016

Internationaal wordt de term Remote Production gebruikt voor producties waarbij een deel van de technische productie niet op de daadwerkelijke locatie plaatsvindt.

Zo kan het evenement op duizenden kilometers afstand plaatsvinden van de regieruimte. Vooral bij sport wordt dit regelmatig toegepast. Het voordeel hiervan is dat veel minder mensen hoeven te reizen naar de evenement-locatie en iedereen na afloop thuis slaapt in plaats van in een hotel. Vanwege de kosten van bandbreedte worden de beelden eerst kleiner gemaakt (gecomprimeerd) voordat ze live over een datanetwerk worden verstuurd. Dit leidt wel tot een behoorlijke vertraging tussen de evenementlocatie en de monitorwand in de regie. Meestal wordt bij Remote Production daarom geschakeld tussen een geschakelde programma feed van locatie en één of meerdere eigen camera’s die extra beelden van bijvoorbeeld het eigen team laten zien. Deze vorm van Remote Production leent zich door de vertraging in de videoverbinding niet voor koppeling van alle losse camera’s aan een registratiewagen waarna het gehele programma op afstand wordt geschakeld. Natuurlijk is Remote Production ook mogelijk op kleinere afstanden met minder vertraging, maar dan verdwijnen gelijk de voordelen.

Met ingang van oktober komt er nog een keuze bij. Nadat wij eerder succesvol remote editing introduceerden, gaan we in oktober een vergelijkbaar concept introduceren voor meercamera-producties. Daarvoor lanceren we ook een nieuwe term “Cloud Production”.

We hebben voor Cloud Production gekozen omdat het beter omschrijft wat wij gaan doen. Net als bij cloud-partijen als Amazon en Google komt de techniek in een datacenter te staan. Over de dag heen worden de componenten toegewezen aan verschillende programma’s. ‘s Ochtends kunnen een beeldmenger, vier camera basestations en een audiotafel gebruikt worden voor een registratie ergens in het land, terwijl dezelfde apparatuur in een andere combinatie ‘s middags wordt ingezet bij opnames in bijvoorbeeld Studio 1 en Studio 22. Met een andere apparatuursamenstelling wordt dezelfde avond nog de dag afgesloten met een live uitzending vanuit Amsterdam. De regisseur zit bij Cloud Production naar keuze op locatie of in een centrale regie op het Media Park.

Een traditionele registratiewagen is standaard voorzien van alle apparatuur benodigd voor het opnemen van een uiteenlopende mix van programma’s. Zo worden sport wedstrijden, ballet voorstellingen, talentenshows, interview programma’s en popconcerten opgenomen met exact dezelfde registratiewagen. Per registratie wordt steeds maar een deel van de apparatuur gebruikt terwijl wel iedere dag alles meegaat op locatie. Wat vervolgens niet heel efficiënt is, is dat die apparatuur ook nog eens voor maar één uur televisie wordt ingezet. Bij Cloud Production is dit niet meer het geval. Alleen de apparatuur die echt nodig is, wordt per uur ingepland voor dat specifieke programma.

Door grote investeringen in infrastructuur en een datacenter de afgelopen 10 jaar beschikt ons bedrijf over bijna oneindige bandbreedte en kunnen we daarom werken zonder enige compressie of vertraging. Door gebruik te maken van slim schaalbare IP techniek en de capaciteit van ons eigen landelijke glasvezelnet kunnen we niet alleen HD 1080i en 1080p verwerken. Ook formaten als 4K, high frame rate en high dynamic range gaan nu tot de mogelijkheden behoren. En het mooie van dit alles is dat deze nieuwe technieken ook bijdragen aan een beter milieu. Die grote vrachtwagens en de meeste crew busjes hebben we hiervoor niet meer nodig. Zo zorgt de zoektocht naar efficiëntie ook nog eens voor minder milieu-belasting. Als dat geen win-win situatie is….

Contact

Contact Patrick Brand, Head of Marketing & Communications NEP The Netherlands, voor mediaverzoeken.

Patrick.brand@NEPGROUP.COM

About NEP

For over 30 years, NEP has been a worldwide outsourced technical production partner supporting premier content producers of live sports, entertainment, music and corporate events. Our services include remote production, specialty capture, RF and wireless video/audio, studio production, audio visual solutions, host broadcast support, post production, connectivity and transmission, premium playout and innovative software-based media management solutions. NEP’s 4,000+ employees are driven by a passion for superior service and a focus on technical innovation. Together, we have supported productions in 88 countries on all seven continents.

NEP is headquartered in the United States and has operations in 24 countries. Learn more at nepgroup.com.

Recent News

News

Betteke Besselink versterkt NEP Nederland als Head of Sales

Hilversum

|

NEP Nederland heeft aangekondigd dat Betteke Besselink per 1 september het salesteam komt versterken als Head of Sales. Met meer dan 25 jaar ervaring in de mediawereld, waarin ze diverse leidinggevende functies bekleedde bij zowel zenders als contentproducenten waaronder RTL, Talpa Network, Fremantle Nederland en Talpa Studios, brengt Besselink een enorme schat aan kennis en ervaring mee. Haar komst completeert het salesteam van NEP Nederland.

read more
News

Nieuwe branchevereniging voor facilitaire bedrijven: AFN

|

De mediabedrijven NEP The Netherlands, EMG Nederland en The Crew kondigen de oprichting aan van een nieuwe branchevereniging om de belangen van facilitaire bedrijven in film- en televisie-industrie te behartigen: de AFN.

read more
Press Release

NEP Webcasting gaat verder als VIXY Live

|

12 October 2023International media technology company NEP has handed over part of its services to VIXY, part of NEP, with effect from 1 October 2023. Under the new label VIXY Live, VIXY will facilitate webcasts, build corporate studios, an12 oktober 2023Het internationale mediatechnologiebedrijf NEP heeft per 1 oktober 2023 een deel van haar activiteiten ondergebracht bij VIXY, een participatie van NEP. Onder het nieuwe label VIXY Live zullen webcasts worden gefaciliteerd, corporate studio’s gebouwd en zakelijke events worden geregistreerd. Het innovatieve videosoftwarebedrijf neemt daarmee de volledige verzorging van online evenementen voor de zakelijke markt over van NEP. d record corporate events. The innovative video software company thus takes over the care of online events for the corporate market from NEP.

read more
Blog

Daily Highlights: Eurovisie Songfestival

|

Rotterdam, 25 mei 2021Een jaar nadat het Eurovisie Songfestival werd uitgesteld, is het nu eindelijk bijna zo ver! We zijn er ontzettend trots op om dit jaar samen met United de registratie inclusief alle technische faciliteiten, crew en materieel te verzorgen van de drie liveshows vanuit Ahoy in Rotterdam! Daarnaast leveren we de graphics en AR-elementen die worden aangestuurd met onze eigen software en mensen.

read more